« Takaisin ohjeluetteloon

 • Laulu tulipunaisesta kukasta perustiedot

  JOHANNES LINNANKOSKI 150 VUOTTA

  LAULU TULIPUNAISESTA KUKASTA -peitto/suunnittelu Soile Olmari

  Yhteisövirkkausprojekti 2019, ohjeet julkaistaan 30.1.2019

  Koko:
  Määräytyy virkattujen palojen määrän mukaan
  Lanka: teetee Pallas (80% villa, superwash, 20% polyamidi 50g. n. 130m)
  Langan värit: 25 kirkas punainen (P), 05 vaalean harmaa (H), 07 luonnonvalkoinen (LV), 20 vaalean punainen (VP), 18 kesän (vaalean) vihreä (VV), 24 tumma vihreä (TV), 26 keltainen (K), 23 oranssi (O) ja 22 kirkas sininen (KS).
  Koukku: 3,5 mm tai käsialan mukaan
  Tiheys: palan koko 22-23 cm

  Askolan kirjasto tarjoaa yhdessä Tekstiiliteollisuus Oy:n (Teetee) kanssa mahdollisuuden osallistua yhteisövirkkausprojektiin Johannes Linnankosken (1869 – 1913) syntymän 150 juhlavuonna.

  Minulla oli ilo suunnitella palat niistä virkattavaan peittoon Linnankosken kirjoittaman teoksen Laulu tulipunaisesta kukasta (1905) pohjalta. Teoksessa nuoret naiset rakastuvat tulisieluiseen Olaviin, joka kutsuu heistä monia kukkien nimillä. Rakkauden punainen on tarinaa ja paloja yhdistävä väri.

  Kannattaa lukea Laulu tulipunaisesta kukasta; Linnankosken käyttämä kieli on rehevän rikasta. Onnistuisiko ehkä ääneen lukien yhteisvirkkaushetkissä? Iloisia virkkaushetkiä!  YLEISTÄ
  Peitto koostuu viidestä eri palasta: 1. Metsänneito, 2. Tumma tyttö, 3. Annansilmä, 4. Tulipunakukka ja 5. Tuomenkukka. Palojen yhteyteen olen liittänyt lainaukset Linnankosken teoksesta.

  Lisäksi on mahdollisuus virkata neljä erilaista pienempää kukkaa, jotka ovat osia isommista paloista. Näitä pienempiä kukkia voi käyttää esimerkiksi peittämään palojen yhdistämisnurkkia.

  Metsänneito: kerrokset 1 – 6, Tuomenkukka: kerrokset 1 – 5, Annansilmä: kerrokset 1 – 5 ja 
Tulipunakukka: kerrokset 1 – 6.

  Olen virkannut mallipalat ja minun käsialallani yhden palan koko on noin 22 – 23 cm. Lanka on Teeteen Pallas ja koukku 3,5. Pienemmät kukat olen virkannut koukulla 2,5. Olen myös ohjeistanut palojen yhdistämisen ja reunuksen. Peiton koko riippuu palojen määrästä.

  LANGAT JA SILMUKAT
  Mallipalojen lankojen värit ja ohjeessa kerroksen alussa niistä käytettävät kirjaimet ovat: kirkas punainen (P), vaalean harmaa (H), luonnonvalkoinen (LV), vaalean punainen (VP), kesän (vaalean) vihreä (VV), tumma vihreä (TV), keltainen (K), oranssi (O) ja kirkas sininen (KS).

  Lyhenteet ja silmukat: s = silmukka, kjs = ketjusilmukka, ps = piilosilmukka, ks = kiinteä silmukka, puolip = puolipylväs, p = pylväs, pp = pitkäpylväs (2 – 4 langankiertoa), KEs = edestä virkattu kohosilmukka, KTs = takaa virkattu kohosilmukka, kl = klusteri, nyppy (ei lyhennettä), hy = hyppää yli/hylkää silmukka

  Silmukoiden selityksiä: Huomaa, että kerroksen aloituksessa puolip = 2 kjs, p = 3 kjs, pp = 4 kjs. Kulmakerrokset aloitetaan aina kulmasta. Ohjeessa on mallikerta, jota toistetaan kerroksen ympäri ja joka sivulla. Kun lasket silmukoita, huomioi myös ns. vaikeasti havaittava, osittain kulman alle jäävä silmukka. Kaikki kerrokset suljetaan piilosilmukalla ensimmäiseen silmukkaan.

  Kohosilmukat  voivat olla mitä silmukoita tahansa (mainitaan ohjeessa). Ne vain tehdään eri kohtaan kuin normaalisti. Tässä työssä ne virkataan kevennettyinä eli silmukan yläreunan alla olevien lankalenkkien alle.

  Piilosilmukka (ps): Työnnä koukku silmukan läpi, ota langankierto koukulle ja vedä se sekä silmukan että koukulla olevan langankierron läpi.

  Kiinteä silmukka (ks): Työnnä koukku silmukan läpi, ota langankierto koukulle, vedä se silmukan läpi, ota langankierto koukulle ja vedä se koukulla olevien kiertojen läpi.

  Puolipylväs (puolip): Ota langankierto koukulle ja työnnä koukku silmukkaan. Ota langankierto ja vedä se silmukan läpi. Sinulla on koukulla kolme langankiertoa. Ota vielä langankierto koukulle ja vedä se kaikkien kiertojen läpi.

  Pylväs (p): Ota langankierto koukulle ja työnnä koukku silmukkaan. Ota langankierto ja vedä se silmukan läpi. Sinulla on koukulla kolme langankiertoa. Ota vielä langankierto koukulle ja vedä se kahden koukulla olevan kierron läpi. Ota langankierto ja vedä se loppujen kiertojen läpi. Koukulle jää yksi s.

  Pitkä pylväs (pp): Ota koukulle niin monta langankiertoa kuin ohjeessa sanotaan. Pelkässä pp:ssä on kaksi langankiertoa. Työnnä koukku silmukan läpi, ota langankierto ja vedä se silmukan läpi. Ota langankierto ja vedä kahden koukulla olevan langankierron läpi. Tee näin niin monta kertaa, että sinulla on koukulla yksi s.

  Edestä virkattu kohosilmukka (KEs): Ota langankierto koukulle (ei kiinteässä silmukassa), työnnä koukku seuraavan silmukan vierestä työn etupuolelta taakse, ota langankierto koukulle ja tuo takaisin saman silmukan vasemmalta puolelta. Virkkaa ko. silmukka (ks, puolip tai p) loppuun normaalisti.

  Takaa virkattu kohosilmukka (KTs): Ota langankierto koukulle (ei kiinteässä silmukassa), työnnä koukku seuraavan silmukan vierestä työn takapuolelta eteen ja vie se takaisin saman silmukan vasemmalta puolelta. Virkkaa ko. silmukka (ks, puolip tai p) loppuun normaalisti.

  Klusteri (kl): Klusterit virkataan joko samaan silmukkaan tai eri silmukoihin (mainitaan ohjeessa). Ne muodostuvat useammasta silmukasta (voivat olla puolip, p tai pp), jotka virkataan yläosastaan yhteen. Jokaisen klusterin eri silmukan viimeinen langanveto jätetään tekemättä, jolloin silmukoiden viimeinen langanveto tehdään vasta kaikkien koukulla olevien silmukoiden läpi. Tällöin puolipylväät, pylväät tai pitkät pylväät yhdistyvät klusteriksi.

  Nyppy: Ota lanka koukulle, työnnä koukku silmukasta, ota lanka koukulle ja vedä se silmukasta. Tee näin ohjeessa mainitun mukaisesti joko niin, että sinulla on koukulla neljä langankiertoa tai kuusi langankiertoa. Ota lopuksi vielä lanka koukulle ja vedä se kaikkien koukulla olevien langankiertojen läpi.

  Popcorn (pc) (video) on vain Tulipunakukan nupuissa: Virkkaa ohjeessa mainitut pylväät samaan silmukkaan. Ota koukku pois viimeisen pylvään silmukasta ja vie se läpi ensimmäisen pylvään silmukasta. Ota viimeisen pylvään silmukka koukulle ja vedä koukulla olevan ensimmäisen pylvään silmukan läpi. Näin syntyy kuppimainen silmukkaryhmä (pc).

  PÄÄTTELY JA PALOJEN YHDISTÄMINEN: Langat päätellään joko virkkaamalla seuraavan kerroksen sisään taakse tai neulalla pujottamalla palan takapuolelle. Jokaisen palan viimeiset kerrokset tehdään samanvärisellä langalla, mallipaloissani kirkkaalla sinisellä.

  Palat yhdistetään kirkkaan sinisellä virkkaamalla oikealta puolelta kiinteitä silmukoita silmukoiden takareunoista. Tarkista, että reunoista ei tule liian tiukkoja.  Reunus UUDEN ALKU: ”Olavi käänsi hänet ikkunasta itseensä päin, kiersi molemmat käsivartensa hänen ympärilleen ja katsoi hänen silmiinsä niin, kuin hän olisi siihen katseeseen sulkenut kaikki, mitä he olivat eläneet ja nähneet, huokailleet ja toivoneet: - Nyt se on vihdoinkin alkanut!”

  Reunus tehdään kaikkien palojen yhdistämisen jälkeen kirkkaalla punaisella. Aloita tekemällä peiton ympäri ks-kerros. Tee kulmiin 2 ks, 2 kjs ja 2 ks. Virkkaa sen jälkeen toinen kerros ja tee kulmaketjun ympäri 3 nyppyä (4 langankiertoa/nyppy) ja niiden väleihin1 kjs. Tee sitten 5 kjs, hy 4 s. Kiinnitä seuraavaan s:aan ps:lla. Virkkaa sitten 5 kjs, hy 3 s ja virkkaa seuraavaan s:aan 2 nyppyä (4 langankiertoa) ja niiden väliin 1 kjs. Toista mallikertaa peiton ympäri.

  Kulmissa voi joutua hiukan soveltamaan, mutta mikäli hylättäviä silmukoita jää enemmän kuin sivuilla, kannattaa tehdä myös lisää ketjusilmukoita.

    

  Mallin valmistus ja kopiointi kaupallisiin tarkoituksiin kielletty.
  Tekstiiliteollisuus Oy | Tel. +358 (0)19 529 2100 | tt@tekstiiliteollisuus.fi | www.tekstiiliteollisuus.fi

  Tuotekoodi: PAL224

Sivustomme käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Lue lisää