« Takaisin ohjeluetteloon

 • Mikrovärjääminen

  Langan mikrovärjääminen elintarvikeväreillä on helppoa ja nopeaa! Tarvitset vain lankaa, elintarvikevärejä ja etikkaa. Voit käyttää värjäykseen samoja astioita kuin ruoanlaittoonkin. Elintarvikevärit värjäävät kaikki eläinperäiset kuidut kuten villan, mohairin ja alpakan. Kasvikuidut, kuten puuvilla, eivät värjäydy ollenkaan.

  Lanka voi joko olla 100 % eläinkuitua (esim. teetee alpakka tai taiga) tai sisältää hieman tekokuitua (esim. teetee pallas). Konepestävät langat värjäytyvät eri lailla kuin langat, jotka ovat ei-konepestäviä. Ei-konepestävien lankojen sävyistä tulee pehmeämpiä. Käsitellessäsi villalankaa ole hellävarainen ja älä aseta sitä alttiiksi suurille lämpötilanvaihteluille, sillä silloin lanka saattaa huopua. Elintarvikevärejä (eli karamellivärejä) löytyy nestemäisinä kaupan leivontahyllystä ja jauheena apteekista. Jauhemaiset elintarvikevärit ovat kalliimpia, mutta riittoisampia kuin nestemäiset.

  Tarvikkeet:

  -    villa- tai villasekoitelankaa
  -    etikkaa
  -    elintarvikevärejä
  -    suojakäsineet
  -    astia lankojen liotukseen (esim. pesuvati)
  -    pieniä purkkeja ja lusikoita värien sekoitukseen
  -    lääkeruisku
  -    mikronkestävä astia värjäykseen (esim. piirakkavuoka)
  -    patalappuja

  Värjäys:

  1.    Vyyhteä langat. Suojaa työtasot, vaatteet ja kädet.
  2.    Tee vedestä ja etikasta seos, jossa on ¼ etikkaa ja loput vettä. Upota langat seokseen kastumaan vähintään 10 minuutiksi.
  3.    Sekoita haluamasi värit pieniin määriin vettä (esim. 1 vesilasillinen vettä ja 1 tl nestemäistä elintarvikeväriä).
  4.    Kun lanka on kastunut läpikotaisin, nosta se vesi-etikkaseoksesta ja purista ylimääräiset vedet pois. Laske lanka värjäysastiaan.
  5.    Kaada tai ruiskuta sekoittamasi väri hitaasti langan päälle. Käytä vain niin paljon värilientä, että lanka värjäytyy, mutta väri ei muodosta isoja lätäköitä astian pohjalle.
  6.    Kun lanka on haluamasi värinen, laita värjäysastia mikroon täydelle teholle 2 minuutiksi. Kääntele lankaa varovasti lusikalla ja lämmitä lankaa vielä toiset 2 minuuttia.

  Huom! Ennen kuin laitat lanka-astian mikroon, tarkista, että lanka on kauttaaltaan märkä ja astiassa on pieni kerros nestettä pohjalla. Muuten lanka voi palaa pohjaan. Jos lanka poksahtelee mikrossa, keskeytä lämmitys, ota lanka pois ja anna sen jäähtyä hetken. Jatka lämmitystä siitä, mihin jäit.

  7.    Anna langan jäähtyä hitaasti huoneenlämmössä.
  8.    Huuhtele lanka haalealla vedellä, kunnes siitä ei enää irtoa väriä (esim. punainen ja musta voivat päästää paljon väriä). Jos lanka päästää useiden huuhteluiden jälkeenkin väriä, kokeile huljauttaa se kerran vesi-etikkaseoksessa ja huuhtele vielä kerran. Kuivata langat vaakatasossa suoralta auringonvalolta suojattuna.

  Pese värjätystä langasta neulomasi tuotteet käsin. Lanka saattaa päästää väriä ensimmäisissä pesuissa.

  Ohje: Johanna Mäki
   

  Mallin valmistus ja kopiointi kaupallisiin tarkoituksiin kielletty.

  Tekstiiliteollisuus Oy  Veckjärventie 3 B  |  PL-BOX 122  |  FIN-06151 Porvoo Borgå | Finland | Tel. +358 (0)19 529 2100 |  Fax  +358 (0)19 529 2101 |  tt@tekstiiliteollisuus.fi |  www.tekstiiliteollisuus.fi